verhaal 07:
zo rot als een mispel



Vndg heb ik de laatste vruchten van de mispelboom geplukt. Ja, gewoon indecember. Het is een van de weinige vruchtbomen in dit koude kikkerlandjewaarvan de vruchten zo laat in het jaar nog aan de boom zitten. Sterker nog: Zezijn pas lekker na een paar vorstdagen. Net als boerenkool.

 

Zo rot als een mispel. Wie kent de uitdrukking niet? Nou, eerlijk gezegd:heel veel mensen niet en de jeugd al helemaal niet, want ik heb de indruk datspreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes helemaal niet meer in de lessen taalvoorkomen. Of ik dat jammer vind? Ach, het is zoals het is.

 

Als kind heb ik die uitdrukking wel aangeleerd gekregen, maar ik had geenidee wat een mispel was, zelfs niet dat het een vrucht was en al helemaal nietdat die vruchten aan een boom hangen: de mispelboom.

 

Het bijzondere van de mispelvruchten is dat je ze pas kunt eten als zeverrot zijn. Hoewel, verrot…, ze moeten beurs zijn, dan weet je dat hetgistingsproces heeft plaatsgevonden en daar gaat het om.  Als je zo’nvrucht in de handen hebt, heb je de neiging om hem weg te gooien. Hij ziet erniet uit. Maar als je het velletje weghaalt en de vrucht leegzuigt krijg je eenaparte ‘smaaksensatie’. Je houdt 5 pitten over in je mond die je gewoon moetuitspuwen, vooral niet gaan bijten, want je kunt je kiezen erop breken.

 

Je kunt mispels los opeten, maar ook verwerken in compote (mispelmoes),jam, chutney, likeur etc… Zelf prefereer ik het om de mispel uit de hand teeten maar heel vroeger werd in nette kringen de mispel leeg gelepeld en op eenbordje geserveerd met wat slagroom. Gelei van de mispel is ook goed tecombineren met lamsvlees, wild en geitenkaas.

 

Nog een reden om de mispel eens te proberen: De vrucht zit vol vitaminesen mineralen. Er zijn aanwijzingen dat mispels ontstekingen kunnen remmen en deinsulinehuishouding kunnen verbeteren (bron: PubMed).

 

Als je nog een boom voor in je tuin zoekt, dan kan ik de mispelboom vanharte aanbevelen. Deze struikachtige boom wordt niet al te groot: 4 tot 6 meteren je hoeft er helemaal niks aan te snoeien, dus lekker gemakkelijk. Inmei/juni geeft de mispelboom prachtige witte bloesem en in de winter dusheerlijke vruchten. Het is mijn favoriete vruchtboom in mijn boomgaard.

 

Tja, als je zelf niet zo’n boom hebt, hoe kom je dan aan mispels om teproeven? Ik ben deze vergeten vrucht nog nooit in een supermarkt of bij eengroenteboer tegengekomen. Wel worden ze online aangeboden via Marktplaats, somszelfs gratis, door mispelboomeigenaren die het jammer vinden om ze weg tegooien.

 

Mijn bescheiden mening? Je moet ze echt een keer in je leven geproefdhebben. Pas dan besef je wat er met ‘zo rot als een mispel’ bedoeld wordt enzul je zowel die uitdrukking als de mispel zelf nooit meer vergeten.

 

Copyright © Alle rechten voorbehouden